Blog Ipon
wettelijk huwelijk

Wat is de betekenis van de kousenband?

De kouseband

In de middeleeuwen was het gebruik dat de vrijgezelle mannen het bruidspaar naar de slaapkamer begeleidden voor de huwelijksnacht en de ontmaagding van de bruid. De kousenband – die natuurlijk in de eerste plaats werd gedragen om de kousen omhoog te houden – was tijdens de bruiloft ook een teken van de maagdelijkheid van de bruid. Voordat de bruid en bruidegom de slaapkamer in gingen, werd de kousenband door de bruidegom verwijderd. Hiermee werd duidelijk gemaakt dat de bruid aangaf afstand te doen van haar maagdelijkheid.

wettelijk huwelijk

Nu

Natuurlijk heeft het afdoen van de kousenband al jaren niet meer deze betekenis en moet je er niet aan denken dat je begeleid wordt door vrijgezelle, mannelijke gasten, wanneer je met je kersverse echtgenoot de bruidssuite betreedt. Het afdoen van de kousenband is, net zoals het werpen van het bruidsboeket, nu een leuk traditioneel gebruik.

Als je als bruid het volgens deze eeuwenoude traditie wil doen, dan draag je de kousenband de hele dag. ’s Avonds haalt de bruidegom deze van je been.  De ceremoniemeester verzamelt de vrijgezelle mannen  bij elkaar en de bruidegom zal hen met de rug toegekeerd de kousenband over de schouder toewerpen. De vrijgezelle man die de kousenband vangt, zal de volgende bruidegom zijn!

Dit vind je misschien ook leuk…

Onze
mogelijkheden

Gratis verlovingsshoot – Reportage’s – Albums – Selfiebox – Prijzen

Huwelijksfotograaf

Klik hier voor meer info!

Portfolio huwelijk

Doe inspiratie en ideeën op!

Pin It on Pinterest

Share This